Wandelnetwerk Zuid-Holland

Al wandelend vinden vele mensen hun weg door het mooie Zuid-Holland. Dat kan een rondje in de woonomgeving zijn of men kan het verderop zoeken. Als wandelaar maak je echt deel uit van onze fraaie Hollandse landschappen. Zo leren we over hun geschiedenis, hun waarde voor onze natuur en cultuurhistorie. De provincie stimuleert de aanleg van een provinciaal wandelroutenetwerk, door middel van een knooppuntsysteem.

Wandelen geeft een gevoel van rust en ruimte. Een welkome verademing in onze verstedelijkte provincie. Loop bijvoorbeeld zo vanuit uw huis via een duidelijk aangegeven, aantrekkelijke en gebruikersvriendelijke route het buitengebied in.

Wandelknooppuntennetwerk

Met een wandelroutenetwerk, kunt u door een knooppuntsysteem genummerde wandeltrajecten met elkaar combineren om zo tot een wandeling op maat te komen. U wandelt van knooppunt naar knooppunt, waar op de zogenoemde knooppuntenpaaltjes te zien is welke route u kunt nemen naar het volgende knooppunt. Ook staan er informatiepanelen langs de route of op startpunten waarop een overzichtskaart en informatie over de omgeving te zien is. Op deze manier kunt u ook onderweg nog zelf bepalen welke plaatsen u aandoet en hoe lang uw wandeltocht uiteindelijk wordt. Recreanten kunnen zo gemakkelijk naar eigen inzicht genieten van het groen en de mooie landschappen in Zuid-Holland.

Digitale wandelrouteplanner

Op onze website kunt u ook de digitale wandelrouteplanner Zuid-Holland raadplegen. U kunt dan eenvoudig via de computer uw route uitstippelen. Dat kan in uw directe woonomgeving zijn, maar ook wat verderop. Op de planner is ook te zien waar zich onder meer parkeerplaatsen, stations en informatiepanelen bevinden. Ook zijn de Toeristische overstappunten (TOP’s) aangegeven. Een door uzelf samengestelde route kan vervolgens uitgeprint worden. Binnenkort kan deze ook gedownload worden  op uw gps of smartphone. In de digitale planner zijn vooraf samengestelde interessante (thema)routes opgenomen. Deze leiden u over mooie paden en langs allerlei bezienswaardigheden. Alle wandelroutenetwerken blijven ook op een uitvouwkaart beschikbaar.

De diverse wandelroutes en de digitale planner zijn ontwikkeld in samenwerking met de landelijke wandelorganisatie Wandelnet en de diverse initiatiefnemers van de wandelroutenetwerken in de regio’s. Dit werd mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Zuid-Holland.

Wandelroutebord-close-up-

Wandelroutenetwerken

Binnen Zuid-Holland is een  deel van de wandelroutenetwerken nog niet gerealiseerd. Deze komen in 2015 en 2016 gereed. Voor nieuwe initiatieven is nog subsidie beschikbaar.