Wandelnetwerk Twente

Informatie over het wandelnetwerk Twentewandelnetwerk Twente

Het wandelnetwerk Twente is in totaal 3500 kilometer groot. Het beslaat de mooiste wandelroutes, wandelpaden en lange-afstandswandelingen welke reeds beschikbaar waren in Twente, maar dan aaneengeknoopt tot Wandelnetwerk Twente door middel van 1275 keuzepunten. Het wandelnetwerk is in een aantal fasen ontwikkeld waarvan de eerste al in 2007. Op dit moment kun je op het Wandelnetwerk Twente 455 verschillende wandelroutes lopen. De routes zijn door middel van de keuzepunten verbonden en verwijzen in beide richtingen naar elkaar. Op een keuzepunt kun je overstappen op een andere wandelroute door eenvoudig de kleur van de route van keuze te volgen.

Het Wandelnetwerk Twente is dusdanig groot dat er 4 overzichtskaarten zijn uitgebracht. Elke kaart geeft een kwart van het wandelnetwerk weer. De delen zijn uiteraard aangesloten op de andere delen van Wandelnetwerk Twente.

wandelnetwerk Twente

Ommetjes, half- en heeldaagse wandelingen, meerdaagse tochten of thematische routes: alles is nu mogelijk in Twente. Bijna alle doorgaande lange-afstandswandelingen zijn in het wandelnetwerk opgenomen.

Wat zijn aanraders in Wandelnetwerk Twente?

Het Wandelnetwerk is dusdanig groot dat hier slechts een aantal aanraders worden weergegeven. In het Wandelnetwerk is rondwandeling langs de stadsrand van Enschede opgenomen. Enschede is de grootste stad van Overijssel, maar ook een stad met een rijke cultuurhistorie welke al dateert van 1119. Helaas is de oude binnenstad in 1862 grotendeels vernietigd door een brand. Een bewaard gebleven unicum is De Grote Kerk.

Ootmarsum geldt als een van de mooiste plaatsjes van Nederland. Ontstaan in 900, kreeg stadsrechten in 1300 en sindsdien is het niet echt gegroeid. Ootmarsum doet aan als een soort openluchtmuseum met als voorbeeld van de bezienswaardigheden de rooms-katholieke kerk.

Het plaatsje Delden geldt als villadorp, gelegen in fraai natuurlijke omgeving, als dorp om heerlijk te wandelen. Delden kent enkele bezienswaardigheden, onder meer  het Zout-museum en de Oude Blasiuskerk.


Natuur en landschap van Wandelnetwerk Twente

Belangrijkste trekpleister van Twente op het gebied van natuur is wel De Sallandse Heuvelrug. Officieel geen Twente, maar wel onderdeel van het Wandelnetwerk Twente. Naast De Sallandse Heuvelrug is Twente evengoed een streek met grote landschappelijke kwaliteiten. Het biedt een variatie van coulissenlandschap, heide en veel groene landgoederen.

Wandelkaarten en kaartmateriaal voor Wandelnetwerk Twente

De wandelkaart voor wandelnetwerk De Wolden is beschikbaar op www.wandelenwebwinkel.nl

Artikelen gerelateerd aan Informatie over Wandelnetwerk Twente:

Informatie over Wandelnetwerk Waterreijk

Informatie over Wandelnetwerk IJsseldelta

Alle Wandelnetwerken Nederland

Heeft u suggesties voor dit artikel?

Heeft u suggesties, opmerkingen of vragen over dit bericht? Laat onderaan de pagina even een berichtje achter.

 

 

19 Responses to Wandelnetwerk Twente

 1. Geert Horst november 13, 2016 at 8:56 pm #

  waarom kan dat downloaden niet in het nederlands

 2. F. Pothof februari 3, 2017 at 11:58 am #

  kunt u me zeggen wanneer de 3e druk verschijnt van het wandelnetwerk Twente?

 3. Jan Sieders maart 18, 2017 at 5:14 pm #

  Vandaag de groen route vanuit de Lutte gelopen. Een mooie route maar er zijn wel een paar houten route paaltjes verrot en staan miet meer in de grond. De vraag is of ze de goede kant op wijzen. Ook geeft een paal de verkeerde richting aan. Deze staat vlak bij de spoorlijn Oldenzaal – Duitsland. Deze paal heeft geen mummer

 4. Wim schuldink september 17, 2017 at 2:34 pm #

  Wandelnetwerktwente.
  Twee palen liggen bij ons langs de weg de a91 en a92.
  Zijn afgebroken, waarschijnlijk ivm Hellendoornralley.
  Ik heb ze bij huis gehaald liggen op ons adres.
  Wilt u dit doorgeven aan wandelnetwerktwente, ik kan ze zelf per email niet benaderen.
  Ons adres is
  W.schuldink
  Hallerhoek 11a
  7683pg den ham
  Tel. 0546672720

 5. B. van Haarst november 12, 2017 at 2:10 pm #

  Ik ben op zoek naar de Wandelnetwerkkaarten oa. nr 1. Regio Twente – Noord-Twente. Wilt u mij aangeven waar ik deze kan bestellen of aanschaffen?

 6. bert december 8, 2017 at 8:41 am #

  De wandelroutes, zoals aangegeven in het veld, in het buurtschap Twekkelo (tussen Hengelo en Enschede) wijken af van de routes op de informatieborden en de website. Wanneer wordt dit aangepast?

 7. Nico van der Veen december 20, 2017 at 10:13 pm #

  In Boekelo, kruispunt Beckumerstraat-Windmolenweg is paaltje W79 met diverse pijltjes omgereden/omgevallen. Het ligt er nog.

 8. Olga Scholten januari 27, 2018 at 9:04 am #

  Goedendag,

  Lange fijd heb ik met veel plezier gebruik gemaakt van de site: wandelenintwente.nl, zeer overzichtelijk en volledig. Nu is deze echter al enige tijd uit de lucht. Is er een goede alternatieve site voor de Twentse knooppunten en / of komt de site nog weer online?

  Met vriendelijke groet,

  Olga Scholten

 9. Stevens maart 24, 2018 at 4:12 pm #

  Waar kan ik de wandelkaarten kopen? In Enschede is n.l. de vvv opgeheven.

 10. Stephan reusken april 1, 2018 at 5:50 pm #

  Wij zijn aan het wandelen en willen doorgeven dat paal J23 kapot is en daardoor de route niet meer staat aangegeven.

  Stephan Reusken

 11. GJ juli 23, 2018 at 3:08 pm #

  vandaag de groene pijltjesroute bij het Lutterzand gelopen. Dat is by far de minst leuke wandeling ooit. Alles asfalt , lange rechte slagen terwijl de omgeving daar zo leuk is. een miniem stukje over wat boerenerven was leuk. Totaal een Echte afrader. (gelukkig hadden we hieraan vooraf de oranje paaltjes route gelopen langs de Dinkel.

 12. Martin Beumer juli 28, 2018 at 11:09 am #

  Graag wil ik melding maken van een mooie wandelroute van station Almelo via de oostelijke groene long naar de Doorbraak en weer terug via de westelijke groene long naar station Almelo; de wandelroute is 25 km
  zie http://www.oetintwente.nl en klik dan op Doorbraak. De route kan ook gefietst worden. Ook andere wandelroutes staan hier vermeld.

 13. Helen Monincx augustus 21, 2018 at 9:45 pm #

  Hallo meneer/mevrouw Stevens,

  U kunt uw wandelkaarten verkrijgen op http://www.wandelenwebwinkel.nl.

  Met vriendelijke groet,
  Helen Monincx

  http://www.wandelenwebwinkel.nl

 14. Hans oktober 27, 2018 at 3:20 pm #

  Bij het Kleigat van Tientjes (rondje Hengelo) ligt bij de grote houten brug een paal van jullie. Deze is afgebroken.

Geef een reactie