Wandelnetwerk Rivierenland

Informatie over Wandelnetwerk RivierenlandWandelnetwerk Rivierenland

Wandelnetwerk Rivierenland is onderdeel van Wandelnetwerk Antwerpen. Het wandelnetwerk Rivierenland en Wandelnetwerk Antwerpen bestaan uit wandelknooppunten. Aan de hand van wandelknooppunten stippel je zelf je ideale wandelroute uit. Je bepaalt zelf waar je wandeling langskomt en hoe lang de route wordt. Je kunt de wandelroute ook eenvoudig onderweg verkorten of juist verlengen.

Wandelnetwerk Rivierenland is goed voor 310 kilometer aan wandelpaden en wandelroutes. Het Wandelnetwerk is grensend aan het Wandelnetwerk In het land van stille waters. Dit netwerk ligt ten noord westen van Rivierenland. Waar bij wandelnetwerk in het land van stille waters de nadruk op het landschap ligt, vind je in Rivierenland ook wandelmogelijkheden door stedelijk gebied. Bijvoorbeeld door de gemeente Boom, Rumst en Mechelen. Een van mooiste stukjes is de samenloop van de waterwegen De Zenne met Kanaal Leuven-Dijle en De Dijle. Deze loopt weer door tot in De Rupel. Dit gebied heet Het Zennegat. Het Zennegat is een begrip bij wandelaars.

Wat zijn de aanraders voor het Wandelnetwerk Rivierenland?

Wandelnetwerk in het land van stille waters– Mechelen. Mechelen is een stad van behoorlijke omvang; ruim 80.000 inwoners. Het is een historische stad met veel bezienswaardigheden en een lange lijst van cultureel erfgoed. Je vindt met name rond De Grote Markt veel moois. Bijvoorbeeld het stadhuis van Mechelen De Belfort(toren) staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ook Het Groot Begijnenhof staat op de UNESCO lijst. Je kunt vanaf de Grote Markt een wandeling met gids maken door het Begijnenhof. Voor de liefhebber zijn er ook nog 10 musea te vinden in Mechelen.

Boom. Boom staat bekend om de steenbakkerij. In de 14de eeuw is dit ontstaan en in de 15de en 16de eeuw tot bloei gekomen vanwege de grote vraag naar bouwmateriaal uit de regio. Boom heeft ook een steenbakkerijmuseum. Hier kun je nog ervaren hoe het steenbakken toen ging en hoe het was om daar te werken en wonen. Boom heeft een lange lijst aan cultureel erfgoed. Veel arbeiderswoningen van honderden jaren oud, maar ook statige historische herenhuizen. Langs het water in deze regio heeft alles in het teken van de steenbakkerij gestaan. Het landschap is daar ook sterk door beïnvloed. Boom is het epicentrum van deze nijverheid. 

Natuur en landschap van Wandelnetwerk Rivierenland

Rivierenland staat in het teken van De Rupel, De Dijle, De Zenne, De Nete en het Kanaal Leuven-Dijle. De samenkomst van deze waterwegen heet Het Zennegat. In het gebied vind je veel slikken en schorren. Het natuurreservaat Arkenbos is naastgelegen. Het hele gebied is van onschatbare waarde en een genot om doorheen te wandelen. Je vindt een combinatie van waterlandschap, groen weideland, slikken en schorren gecombineerd met een rijk cultureel arbeidersverleden.

Wandelkaarten en kaartmateriaal voor wandelnetwerk Rivierenland

 

De wandelkaart voor Wandelnetwerk Rivierenland is beschikbaar op www.wandelenwebwinkel.nl

Artikelen gerelateerd aan Informatie over wandelnetwerk Rivierenland:

Wandelnetwerk Pajottenland

Wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen

Alle Wandelnetwerken Nederland

Alle Wandelnetwerken België

Heeft u suggesties voor dit artikel?

Heeft u suggesties, opmerkingen of vragen over dit bericht? Laat onderaan de pagina even een berichtje achter.

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie