Wandelnetwerk Kempense Meren

Informatie over Wandelnetwerk Kempense MerenWandelnetwerk Kempense Meren

Wandelnetwerk Kempense Meren is onderdeel van Wandelnetwerk Antwerpen. Het wandelnetwerk Kempense Meren en Wandelnetwerk Antwerpen bestaan uit wandelknooppunten. Aan de hand van wandelknooppunten stippel je zelf je ideale wandelroute uit. Je bepaalt zelf waar je wandeling langskomt en hoe lang de route wordt. Je kunt de wandelroute ook eenvoudig onderweg verkorten of juist verlengen.

Wandelnetwerk Kempense Meren omvat 270 kilometer wandelpaden in de gemeenten Dessel, Mol en Retie. De naam van het wandelnetwerk verwijst naar het waterrijke landschap dat zo typisch is voor Mol en Dessel. De ontginning van het witzand in de regio vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw creëerde een lappendekken van meren, vijvers en plassen.

Wat zijn de aanraders voor het Wandelnetwerk Kempense Meren?

Wandelnetwerk Kempense MerenDessel. Dessel is een bescheiden dorp met zo’n 8.500 inwoners en dateert uit de 13de eeuw. De gemeente is van de 3 dorpen welke de Kempense Meren behelsen de groenste. Het dorp beheert 290 ha. bos. Het plein van Dessel is helemaal veranderd. Het is onlangs nog benoemd tot het mooiste plein van Antwerpen. Andere bezienswaardigheden zijn “De Boerentang”; een oude boerenhoeve, het gemeentehuis, De Sas4Toren van waaruit je ettelijke kilometers uitzicht hebt vanaf een kruispunt van waterwegen en als laatste De Sint Niklaaskerk.

Mol. Mol is een stuk groter dan Dessel met zo’n 35.000 inwoners. Mol is een uitgestrekte gemeente. Naast Mol-centrum bestaat de gemeente uit nog 11 gehuchten. Mol is net als Dessel een groene gemeente en beheert flink wat bos. Bezienswaardigheden zijn de Molen van Ezaart en de Abdij van Postel. In de Abdij van Postel worden rondleidingen gegeven aan de toeristen en de dagjesmensen. Daarnaast wordt er eigen kaas gemaakt en kruiden verbouwd. Ook het Belgische Abdijbier Postel is vernoemd naar deze Abdij.

Wandelnetwerk Kempense MerenRetie. Retie met zijn ruim 10.000 inwoners wordt ook wel ‘het dorp van De Zeven Neten’ genoemd. De naam komt van alle verschillende rivieren, allen Nete genoemd, die hier samenkomen: de Looiendse Nete, de Kleine Nete, de Zwarte Nete, de Werbeekse Nete, de Plas Nete, de Witte Nete en het Nonnen Neetje. Samen met de Wamp vormen zij bovenlopen van de Kleine Nete en zijn zij bij de meest zuivere riviertjes van Vlaanderen. Andere bezienswaardigheden in Retie zijn het kasteel van Rethy, De watermolen en de pastorie. Ook worden er flink wat culturele evenementen georganiseerd gedurende het jaar.

Natuur en landschap van Wandelnetwerk Kempense Meren

Het natte landschap is kenmerkend voor De Kempense Meren. De waterplassen zijn ontstaan door de witzandontginning. Deze waterrijke gebieden zijn inmiddels verworden tot aantrekkelijke recreatiedomeinen of natuurgebieden. Juist de variatie van water, zand en veel groen maakt De Kempense Meren zo aantrekkelijk voor wandelaars.

Wandelkaarten en kaartmateriaal voor Wandelnetwerk Kempense Meren

 

De wandelkaart voor Wandelnetwerk Kempense Meren is (binnenkort) beschikbaar op www.wandelenwebwinkel.nl

Artikelen gerelateerd aan Informatie over Wandelnetwerk Kempense Meren:

Wandelnetwerk Kempens Landgoed

Wandelnetwerk Kempense Kolonies

Wandelnetwerk Kempense Landduinen

Alle Wandelnetwerken Nederland

Alle Wandelnetwerken België

Heeft u suggesties voor dit artikel?

Heeft u suggesties, opmerkingen of vragen over dit bericht? Laat onderaan de pagina even een berichtje achter.

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie