Wandelnetwerk Kempense Kolonies

Informatie over Wandelnetwerk Kempense KoloniesWandelnetwerk Kempense Kolonies

Wandelnetwerk Kempense Kolonies is onderdeel van Wandelnetwerk Antwerpen. Het wandelnetwerk Kempense Kolonies en Wandelnetwerk Antwerpen bestaan uit wandelknooppunten. Aan de hand van wandelknooppunten stippel je zelf je ideale wandelroute uit. Je bepaalt zelf waar je wandeling langskomt en hoe lang de route wordt. Je kunt de wandelroute ook eenvoudig onderweg verkorten of juist verlengen.

Wandelnetwerk Kempense Kolonies omvat 435 kilometer wandelpaden in de gemeenten Baarle (Zondereigen), Beerse, Hoogstraten, Merksplas, Rijkevorsel en Turnhout. De naam Kempense Kolonies verwijst naar de voormalige landloperskolonies in Merksplas en Hoogstraten (Wortel). De twee domeinen serveren tegenwoordig een unieke mix van sociale geschiedenis, erfgoed en natuur.

Wat zijn de aanraders voor het Wandelnetwerk Kempense Kolonies?

Wandelnetwerk Kempense KoloniesTurnhout. Turnhout is onofficieel de hoofdstad van De Kempen. De stad dateert al uit rond het jaar 1100 en is ontstaan op een kruispunt van 2 handelsroutes. De stad is best van enige omvang met haar 40.000 inwoners, maar klein genoeg om nog knus aan te doen. Bezienswaardigheden zijn het middeleeuwse kasteel van De Hertogen van Brabant, het prachtige station van Turnhout, het stadhuis en het Begijnhof dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Ook leuk is Het Nationaal Museum van de Speelkaart. Turnhout is erg bekend vanwege de veelvuldige fabricage van speelkaarten in de stad.

Hoogstraten en Merksplas. In deze plaatsen vind je dat waar het Wandelnetwerk Kempense Kolonies naar is vernoemd: de zogenaamde kolonies waar landlopers en bedelaars vrijwillig en onvrijwillig ‘te werk’ werden gesteld.

Wortel-Kolonie in Hoogstraten werd in 1822 opgericht als vrije kolonie, naar het voorbeeld van de pauperkolonies in Drenthe, toen het gebied nog tot de Zuidelijke Nederlanden behoorde. Een jaar later werd ten zuiden van Wortel-Kolonie Merksplas-Kolonie ingericht, dat diende als de ‘onvrije’ Kolonie. In Wortel-Kolonie kregen arme families een huisje met grond toegewezen in ruil voor het ontginnen van de woeste heidegrond. Op deze manier ontstond een open en gevarieerd landschap doorsneden met dreven, velden, bossen en vennen.Wandelnetwerk Kempense Kolonies

In 1993 werd de wet op de landloperij afgeschaft met het gevaar tot versnippering en verwaarlozing van de Kolonies als gevolg. Vzw Kempens Landschap werd toen opgericht met als doel dit bijzondere gebied te bewaren en voor het publiek open te stellen. Wortel- en Merksplas-Kolonie zijn vandaag beschermde landschappen met een rijke variatie aan natuur, cultuur en recreatie. (bron: kempenslandschap.be)

Natuur en landschap van Wandelnetwerk Kempense Kolonies

Bijna twee eeuwen menselijk ingrijpen deden een bijzonder gevarieerd landschap ontstaan. Dit is het geval rond de kolonies van Hoogstraten en Merksplas. Verder is De Kempen ‘gewoon’ De Kempen. Met zijn prachtige zandgronden met loof- en naaldbossen, vennen en de valleien van de fraai kronkelende Mark of Merkske. Verder proef je van het echte Kempense platteland. Ook letterlijk. Al ooit een portie aardbeien uit de automaat gehaald tijdens je wandeling?

Wandelkaarten en kaartmateriaal voor Wandelnetwerk Kempense Kolonies

 

De wandelkaart voor Wandelnetwerk Kempense Kolonies is beschikbaar op www.wandelenwebwinkel.nl

Artikelen gerelateerd aan Informatie over Wandelnetwerk Kempense Kolonies:

Wandelnetwerk Kempense Hoven

Wandelnetwerk Kempense Beemden

Wandelnetwerk Kempense Landduinen

Alle Wandelnetwerken Nederland

Alle Wandelnetwerken België

Heeft u suggesties voor dit artikel?

Heeft u suggesties, opmerkingen of vragen over dit bericht? Laat onderaan de pagina even een berichtje achter.

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie