Wandelnetwerk Kempense Beemden

Informatie over Wandelnetwerk Kempense BeemdenWandelnetwerk Kempense Beemden

Wandelnetwerk Kempense Beemden is onderdeel van Wandelnetwerk Antwerpen. Het wandelnetwerk Kempense Beemden en Wandelnetwerk Antwerpen bestaan uit wandelknooppunten. Aan de hand van wandelknooppunten stippel je zelf je ideale wandelroute uit. Je bepaalt zelf waar je wandeling langskomt en hoe lang de route wordt. Je kunt de wandelroute ook eenvoudig onderweg verkorten of juist verlengen.

Wandelnetwerk Kempense Beemden bevat 325 kilometer aan wandelpaden in de gemeenten Grobbendonk, Lille, Vorselaar en Zandhoven. De naam Kempense Beemden verwijst naar het vlakke, waterrijke landschap. Naast de fotogenieke rivieren Kleine Nete en Aa slingeren talloze grachten en beken zich door het landschap. Het karakteristieke beemdenlandschap bestaat uit natte wei- en hooilanden, broekbossen en rietkragen. De vochtige valleien lokken een heel typische fauna en flora.

Wat zijn de aanraders voor het Wandelnetwerk Kempense Beemden?

Wandelnetwerk Kempense BeembenVorselaar. Vorselaar is een kleine gemeente dat echt in het hart van De Kempen ligt. Het telt ruim 7.000 inwoners. Het dorp kent een enorm rijke geschiedenis. Bewijs daarvan vind je terug in het Kasteel van Vorselaar, een statige waterburcht opgetrokken uit witsteen. Daarnaast vind je er het oude klooster, de ‘Kaak’ (een echte schandpaal) en ‘De veertien Kapellekens’. Aan deze laatste is een mooi verhaal verbonden. Petrus Verhaert heeft in 1860, toen hij zich met een zeis in het been sneed, beloofd dat als hij zijn been zou mogen behouden hij een kruisweg zou bouwen. Hij heeft de genezing overigens willen bevorderen door zijn been regelmatig in een beerput te hangen. Je vindt naast deze kapellenstraat nog veel meer kapelletjes in Vorselaar. Vorselaar is gelegen te midden van een groene weelde. Voor de wandelaar is het een genot.   

Natuur en landschap van Wandelnetwerk Kempense Beemden

Het landschap van Wandelnetwerk Kempense Beemden is erg speels en afwisselend, mede door de rivieren De Nete en Aa. Je vindt er in ieder geval 2 natuurgebieden rond Vorselaar: Lovenhoek en Schupleer. Lovenhoek is een van meest intact gebleven natuurgebieden van De Kempen. Er komen heel veel diersoorten voor. Het waterrijke Schupleer heeft een bijzondere natuurwaarde. Door dit gebied, dat ook doorsneden wordt door enkele beken en grachten Tussen Vorselaar en Grobbendonk, meandert de Kleine Nete nog als één van de zuiverste én visrijkste rivieren van Vlaanderen. Het landschap bestaat uit natte wei- en hooilanden, bossen en enkele mooie rietkragen. Deze wisselen aan de zuidkant van het gebied af met de beboste duinen van de Kempense heuvelrug.

Wandelkaarten en kaartmateriaal voor Wandelnetwerk Kempense Beemden

De wandelkaart voor Wandelnetwerk Kempense Beemden is beschikbaar op www.wandelenwebwinkel.nl

Artikelen gerelateerd aan Informatie over Wandelnetwerk Kempense Beemden:

Wandelnetwerk Kempense Hoven

Wandelnetwerk Kempense Heuvelrug

Wandelnetwerk Kempense Landduinen

Alle Wandelnetwerken Nederland

Alle Wandelnetwerken België

Heeft u suggesties voor dit artikel?

Heeft u suggesties, opmerkingen of vragen over dit bericht? Laat onderaan de pagina even een berichtje achter.

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie