Wandelnetwerk De Wolden

Informatie over wandelnetwerk De Woldenwandelnetwerk De Wolden

Het wandelnetwerk De Wolden is in april 2013 geopend. Het omvat ongeveer 270 kilometer aan wandelpaden en wandelroutes, zowel verhard als onverhard, welke met elkaar verbonden zijn door 75 wandelknooppunten. Er zijn 10 startpunten in het wandelnetwerk. Op elk startpunt staat een informatiepaneel. Op het informatiepaneel staat een overzichtskaart van het gebied, nabijgelegen parkeergelegenheid en veelal ook horeca langs de wandelknooppunten.

Via de wandelknooppunten kan je zelf vooraf of ter plekke een wandelroute uitstippelen. Je bepaalt zelf waar je wandelroute langs moet gaan. Deze wandelknooppunten neem je op in je wandelroute. Mocht de route tijdens het wandelen niet voldoen. De route is bijvoorbeeld te lang, dan kan je via het wandelknooppuntennetwerk de route inkorten. Het is aan te raden om een kaart mee te nemen met de wandelknooppunten om de wandelroute onderweg aan te kunnen passen.

Wat zijn aanraders in het wandelnetwerk De Wolden?

De wandelknooppunten van wandelnetwerk De Wolden loodsen je langs de dorpen Zuidwolde, Echten, Koekange, De Wijk en Veeningen. Dit zijn stuk voor stuk kleine dorpjes waarvan Zuidwolde de grootste is met 6700 inwoners. Het aardige is dat het landschap van De Wolden ook niet past bij grote dorpen of steden. Als je door de dorpen wandelt is het aan te raden om te letten op een aantal zaken. Het dorpje Echten heeft bijvoorbeeld 15 geregistreerde rijksmonumenten. De prachtige ‘eigen’ boerenerven en landerijen. Een heel aantal dorpen heeft een ontginningsverleden. Een ontginningsdorp is niet hetzelfde als een veenkolonie, dat met de ontginning van veengronden te maken heeft.


Een ontginningsdorp heeft te maken met de ontginning van woeste gronden zoals heide, bos en beeklanden.

Natuur en landschap van wandelnetwerk De Wolden

Het landschap van wandelnetwerk De Wolden is hoofdzakelijk vlak. De Wolden heeft alles wat Drenthe te bieden heeft in zich: beekdalen, essen en ontginningen, maar ook bossen en heide. Net buiten het wandelnetwerk vindt u de bijzondere natuurgebieden zoals het Dwingelderveld, Het Reestdal, Het Drents Friese-Wold en De Weerribben-Wieden.

Wandelkaarten en kaartmateriaal voor wandelnetwerk De Wolden

De wandelkaart voor wandelnetwerk De Wolden is beschikbaar op www.wandelenwebwinkel.nl

Artikelen gerelateerd aan Informatie over wandelnetwerk De Wolden:

Informatie over Wandelnetwerk Waterreijk

Informatie over Wandelnetwerk IJsseldelta

Alle Wandelnetwerken Nederland

Heeft u suggesties voor dit artikel?

Heeft u suggesties, opmerkingen of vragen over dit bericht? Laat onderaan de pagina even een berichtje achter.

5 Responses to Wandelnetwerk De Wolden

 1. anton van mook april 3, 2017 at 1:16 pm #

  Waar kan ik het wandelroutenetwerk De Wolden vinden?

 2. karin mei 26, 2018 at 2:49 pm #

  goedendag

  De link in de zin : De wandelkaart voor wandelnetwerk De Wolden is beschikbaar op http://www.wandelenwebwinkel.nl
  Die geeft een foutmelding en dat het product niet langer beschikbaar is.

  • Wandelknooppunten.eu juni 13, 2018 at 11:01 pm #

   Beste Karin,

   Dank voor je reactie. De kaart was niet voorradig bij de leverancier en het was ook niet bekend of deze nog zou worden geproduceerd. We hebben weer een partij kunnen bemachtigen. De kaarten zijn via de link weer beschikbaar. Als er nog vragen zijn dan horen wij het graag.

   Hartelijke groet, wandelknooppunten.eu

Trackbacks/Pingbacks

 1. Rond de provinciegrens wandelen tussen Balkbrug en Meppel - september 9, 2015

  […] aan de Heereweg in IJhorst loopt het wandelnetwerk van De Wolden door het Reestdal. Nat gras èn mooi uitzicht. De al vele malen bewandelde Stapelerweg aan de […]

 2. Jo Muller Tourtocht en Wandelroutes - april 7, 2016

  […] Jo op bordjes van een wandelnetwerk. Dat leek hem ook wel wat. Zo is het 1e deel van het ‘Het Wandelnetwerk De Wolden‘ ontstaan. Het omvat ongeveer 270 kilometer aan wandelpaden. Er zijn 10 startpunten, . En op […]

Geef een reactie