Wandelen in Utrecht

wandelen in Utrecht De DomInformatie over wandelen in Utrecht

De provincie Utrecht is zeer gevarieerd. Met een aanbod aan natuurschoon, schilderachtige dorpen, boerderijen en kastelen biedt de provincie voor iedereen wel wat. De provincie nodigt met name uit om te wandelen en te fietsen.

Wandelen in Utrecht: Natuur

Het bekendste stukje natuur in Utrecht is De Utrechtse Heuvelrug. Het ligt tussen Driebergen en Rhenen en biedt een veelheid van landschapsvormen, waarvan de stuwwal de meest in het oog springende is. Ook heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden maken deel uit van het nationaal park. Het nationaal park bestaat sinds 2003. Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een grotendeels heuvelachtige gebied van ongeveer 6000 ha (60 km²).

Naast de Utrechtse Heuvelrug is het landschap tussen de steden en dorpen in ook een lust voor het oog. Veelal vind je op plaatsen waar je het niet verwacht een oude boerderij of een prachtig gerestaureerd landhuis.

Wandelen in Utrecht: Kastelen en Landhuizen

De provincie Utrecht heeft een enorme hoeveelheid aan landhuizen en kastelen. De meerderheid is gebouwd in de 18de eeuw door Amsterdammers die een buitenverblijf voor de zomer wilde bekomen. Er zitten ware kunstwerken tussen. Voorbeelden zijn kasteel De Haar in Haarzuilens, kasteel Amerongen, Huis Doorn. Tussen Breukelen en Loenen in het net een architectuurmuseum. De buitenplaatsen worden omringd door oude parken en sierlijke bijgebouwen.

Wandelen in Utrecht: Wandelnetwerken

Er zijn momenteel 2 wandelnetwerken waarop je kunt wandelen in Utrecht: wandelnetwerk Stichtse Lustwarande / Gelderse Vallei en Utrecht te Voet.

Wandelnetwerk Stichtse Lustwarande / Gelderse Vallei

Dit is een wandelnetwerk van 121o kilometer aan wandelpaden. Dit wandelnetwerk werkt niet met wandelknooppunten, maar met een aantal vooraf samengestelde wandelroutes welke met een kleur zijn gemarkeerd. Het leuke van een van de routes, de wandelroute “Landschap lezen in het Leersumse Veld”is dat het de wandelaar laat zien hoe de Utrechtse Heuvelrug is ontstaan en wat je daarvan terug kunt zien in het gebied.


Wandelnetwerk Utrecht te Voet

Wandelnetwerk Utrecht te voet is een wandelnetwerk in de stad Utrecht. Ook bij dit wandelnetwerk geldt dat het niet met wandelknooppunten werkt, maar met wandellijnen. Ieder aangegeven met een eigen kleur om de wandellijn te volgen. De wandelroutes laten de stad Utrecht op zijn mooist zien en is een aanrader.

Overweegt u om te gaan wandelen in Utrecht? Een goede keuze. Centraal en rijk aan keuze en variatie. Als laatste de tip om vooraf een wandelkaart aan te schaffen. Ter voorbereiding handig, maar ook voor tijdens de wandeling.

Artikelen gerelateerd aan wandelen in Utrecht:

GPS wandelen. Hoe en wat?

NS wandelingen