Wandelen in Noord Holland

Informatie over wandelen in Noord Holland

De provincie Noord Holland kan je eigenlijk opdelen in verschillende wandelgebieden met eigen wandelnetwerken. Als je van plan bent om te gaan wandelen in Noord Holland is het goed om te bepalen waar je in Noord Holland naar op zoek bent, of wat je verwacht. Wil je bijvoorbeeld een wandeling langs de kust maken? Of wil je Texel aandoen? Misschien wat genieten van polderlandschap en eventueel bos? Noord Holland biedt een breed scala aan landschappen. Op deze pagina wordt uiteengezet in welke wandelgebieden je kunt wandelen in Noord Holland. Je kunt dan doorklikken naar het wandelgebied om nog meer informatie over het wandelgebied of wandelnetwerk te vinden. Je kunt dan eventueel ook nog doorklikken naar de regionale uitagenda van de VVV en een wandelkaart bestellen.

Wandelen in Noord Holland: Kop van Noord Hollandwandelen in noord holland

De kop van Noord Holland is zoals de naam al zegt: De kop, of het noordelijkste deel van Noord Holland. Het omvat de regio West-Friesland en de gemeenten Den Helder, Zijpe, Hollands Kroon en Texel. Het is een heel divers gebied om te bewandelen. Je kunt kiezen voor een dagje Texel met zijn 7 dorpjes en natuurgebied de Slufter. Dit is weer heel anders dan het prachtige polderlandschap van de noordkop zelf. Je kunt aan het vasteland ook de kustlijn volgen of stedelijk Den Helder aandoen. Het landschap is zoals gezegd heel divers. Van duinen aan de kust met de Noordzee, het eiland Texel tot aan het ingepolderde landschap aan het vasteland. Een kenmerkend gebied is bijvoorbeeld het Zwanenwater, een gebied tussen Petten en Callantsoog. In de late Middeleeuwen was dit nog deel van de Noordzee. Aan te raden bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld Fort Kijkduin in Den Helder, het vroegere fort van Napoleon, of zeehondenopvang Ecomare en het Juttersmuseum op Texel.

Wandelen in Noord Holland: Texel

Bij het kopje wandelen in Noord Holland: Kop van Noord Holland werd Texel al genoemd als onderdeel daarvan. Het is de moeite waard om dit als apart wandelgebied te kenmerken. Het is niet aannemelijk dat je in de omgeving van Camperduin gaat wandelen en daarna nog even de boot naar Texel pakt. Wandelen op Texel is een dagtaak. Texel kent 7 dorpjes waarvan Den Burg de grootste is. In het voorjaar is het altijd lammetjes kijken. Het is werkelijk heerlijk om dit in het voorjaar te aanschouwen. Het eiland staat hier bekend om. Daarnaast is natuurgebied de Slufter een prachtige aanschouwing. Het water heeft hier vrije in- en uitstroom en zorgt voor een unieke samenstelling van planten en dieren. Daarnaast is de zogenaamde ‘eilandervaring’ heel prettig. Het voelt gewoon als vakantie om op Texel te vertoeven.

 Wandelen in Noord Holland: Alkmaar, Bergen en Heiloo

wandelen in noord hollandWandelgebied Alkmaar, Bergen en Heiloo is een wandelnetwerk dat zich bevindt in de gemeenten Alkmaar, Bergen en Heiloo. (0pen deur, maar toch..) Het netwerk is heel divers in typen omgeving. Het gebied is in vierkante kilometers niet eens zo groot, maar er is veel afwisseling. Van het duingebied tegen Egmond aan tot het Heilooerbos en stedelijk Alkmaar. Om te beleven is bijvoorbeeld oud Alkmaar met de oude hofjes een aanrader. Daarnaast is in het hoogseizoen de Kaasmarkt in Alkmaar een echte topper. Bergen staat bekend om zijn gezellige centrum en kunsthistorie. In Heiloo heb je plekjes welke niet voor de massa zijn, maar wel zo interessant. Zo is er het Onze Lieve Vrouw ter Nood ‘kappelletje’. Dit is de meest bezochte Maria bedevaartplaats van Nederland.

Wandelen in Noord Holland: West-Friesland

Als je gaat wandelen in Noord Holland is West Friesland een aantrekkelijk wandelgebied. Het landschap is daarentegen wat eenzijdiger dan bovengenoemde wandelgebieden. Natuurlijk doet dit niets af aan de  beleving. West Friesland is prachtig en zeer de moeite waard. Het landschap is vlak en er is veel groen polderlandschap met een kustlijn aan het IJsselmeer. Er is een wandelknooppunten netwerk aangelegd in de omgeving van Wervershoof net onder Medemblik. In de omgeving zijn echte aanraders te vinden zoals het centrum van Medemblik en het centrum van Hoorn. Ook Enkhuizen met de VOC geschiedenis mag niet overgeslagen worden.


Wandelen in Noord Holland: Amsterdam

Over landschap hoef ik niet te beginnen als je aan een wandeling in Amsterdam denkt. Het is natuurlijk een stedelijke omgeving. Maar wel een zeer interessante omgeving met een enorme cultuur-historie. Daarnaast is Amsterdam een echte wereldstad waar volken van over de hele wereld samenkomen. Het is ideaal te bereiken met het openbaar vervoer. Hier is uiteraard op in gespeeld door het ontwikkelen van zogenaamde NS wandelingen in Amsterdam. Amsterdam is geweldig rijk aan architectuur. Denk bijvoorbeeld aan de oudste grachten en monumentale panden. Daarnaast is een bezoek aan Chinatown uniek, of een kijkje op de wallen. Ook de hofjes zijn talrijk in Amsterdam. Je moet ze wel weten te vinden overigens. Verder is het ook op horecagebied goed toeven in Amsterdam. Je hebt volop keuze aan eet- en drinkgelegenheden.