Wandelen in Gelderland

Informatie over wandelen in Gelderland

Wie Gelderland zegt, zegt Veluwe en Betuwe. Maar wist je ook dat Gelderland met een oppervlakte van 5100 km2 de grootste provincie van Nederland is?wandelen in Gelderland

Wandelen in Gelderland: natuur

Door dit grote oppervlakte kent Gelderland voor wat betreft haar landschap grote contrasten. Van de Veluwse bossen, zandverstuivingen en heidegebieden, het Betuwse rivierengebied en de agrarische Achterhoek.

De Hoge Veluwe is een van weinige, maar ook het grootste Nationale Park van Nederland. Het is een uniek stukje natuur waar je nog klein- en groot wild kunt aantreffen, maar ook bijzondere vogels, vlinders, paddestoelen en planten. Hier heb je nog de mogelijkheid om oog in oog met een wild zwijn of een edelhert of een Moeflon te komen. Over het park zijn vele wandelroutes en fietsroutes uitgezet.

De Betuwe staat bekend om de fruitgaarden. Vooral in het voorjaar is de Betuwe een kleurenpracht met de bloesem van de fruitbomen. Daarnaast is de Betuwe een punt waar de grote rivieren de Rijn en de Waal samenkomen.

De Achterhoek is de agrarische hoek van Gelderland. Hier is het landschap vooral agrarisch van aard met veel grasland en veehouderijen. Leuk om al wandelend te verkennen. Bijvoorbeeld via de zogenaamde Klompenpaden. De Klompenpaden zijn verschillende wandelroutes door de Achterhoek. Hierbij wandel je door het grasland en moet je niet bang zijn om zo nu en dan over een hekje te klimmen.

Wandelen in Gelderland: kastelen en steden

Net als Utrecht heeft Gelderland een veelheid aan kastelen en landhuizen te bewonderen. Het oude kastelenstadje ’s Heerenberg en omgeving behoren tot de mooiste stukjes van de Achterhoek. Een van de mooiste kastelen van Nederland staat in ’s Heerenberg, Huis Bergh. De steden Arnhem en Nijmegen bieden weer vermaak in de vorm van bijvoorbeeld het Openluchtmuseum.


Wandelen in Gelderland: Wandelnetwerken

Wandelnetwerk wandelen in de Ooijpolder is op dit moment het enige echte wandelnetwerk in Gelderland. Op basis van dit knooppuntennetwerk zijn verschillende wandelroutes samengesteld. Deze link verwijst naar een website waar je wandelroutes in de Ooijpolder kunt vinden.

De Klompenpaden zijn zoals eerder gezegd, vooraf samengestelde wandelroutes door het agrarisch landschap van de Achterhoek. Leuk als je het echte boerenleven van de Achterhoek wilt ervaren en niet bang bent om buiten gebaande paden te gaan. Klik hier voor de klompenpaden.

Artikelen gerelateerd aan Wandelen in Gelderland

GPS wandelen. Hoe en wat?

Wandelnetwerk Achterhoek van start

Wandelen in Utrecht