Wandelen in Friesland

Informatie over wandelen in Friesland

wandelen in Friesland

Wat is nou typisch Fries? Een typisch voorbeeld is de Friese taal uiteraard. Dit is het meest bekend. Maar wat nog meer echt Fries is: Kaatsen, Skutsjesilen en Fierljeppen of polsstokverspringen. En wat te denken van de Friese vlag? Die kent iedereen en is typisch Fries. Wat ik eigenlijk wil zeggen is; Friesland is echt uniek. En dit geldt ook voor het wandelen in Friesland.Dit is ook echt uniek. Als je wilt gaan wandelen in Friesland heb je een gesorteerde keuze aan landschappen. Friesland biedt kust, graslandschappen, grote waterplassen en natuurlijk steden en dorpjes met een rijke cultuurhistorie, denk bijvoorbeeld aan Stavoren. Daarnaast is Friesland de provincie van de Elfstedentocht. Kortom wandelen in Friesland is een echte aanrader! In Friesland vind je een aantal wandelnetwerken. Voor deze wandelnetwerken zijn wandelknooppunten wandelkaarten uitgebracht. Deze kun je kopen bij www.wandelenwebwinkel.nl. Er zijn ook online wandelrouteplanners beschikbaar om digitaal je wandelroute te plannen. Onderstaand een korte beschrijving van de wandelgebieden in Friesland. Wil je meer informatie over het wandelgebied dan kun je doorklikken naar het volledige artikel betreffende het wandelgebied. Je kunt vervolgens ook doorklikken naar de lokale uitagenda van de VVV. Hier kun je zien wat er nog meer te beleven is in de regio en welke activiteiten er worden georganiseerd in een bepaalde periode.

Wandelen in Friesland: Noordwest Friesland

Misschien heb je de plaatsnamen wel eens voorbij zien komen tijdens een autorit: Sexbierum, Franeker, Sint Annaparochie. Dan weet je het: je bent in Noordwest Friesland. Noordwest Friesland is het deel van Friesland dat grenst aan de Waddenzee, het gebied waar een groot deel van de Elfstedentocht doorheen loopt, waar de hoofdstad Leeuwarden zich bevindt. Bovenal is het een prachtig gebied om in te wandelen. Je ervaart hier de ultieme rust en schoonheid. Je kunt kiezen voor een wandeling in het kustgebied van de Waddenzee. Je kunt ook kiezen voor een wandeling door grasland, of beide. Je kunt ook dorpjes en steden aandoen om wat van de cultuurhistorie te proeven. Als je gaat wandelen in Friesland zal je bijvoorbeeld zien dat Noordwest Friesland enorm veel Terpen kent. Zelf is de hoogste terp van Nederland met bijna 9 meter boven NAP is hier te vinden in Hogebeintum.

Wandelen in Friesland: Noordoost Friesland

Noordoost Friesland schurkt tegen de provincie Groningen aan. Dit grensgebied is meteen al erg interessant. Op de grens Friesland/Groningen vind je Het Nationaal Park Lauwersmeer. Fantastisch om al wandelend te ontdekken. Lauwersmeer was een inham van de Waddenzee. Dit gebied viel onder invloed van eb en vloed regelmatig droog. Het heeft een geheel op zichzelf staand natuurgebied gecreëerd wat geweldig rijk is aan flora en fauna. Tegenwoordig zijn er verschillende activiteiten te doen om het gebied te verkennen.


Je kunt bijvoorbeeld met de boot het water op of vanuit de speciale hutten van Staatsbosbeheer de vogels bestuderen.
Naast dit indrukwekkende kustgebied is er meer in Noordoost Friesland om wandelend te ontdekken. De prachtige graslanden van het Friese binnenland en de wederom rijke cultuur van de talloze dorpjes.

Wil je meer informatie over Friesland? Je kunt ook nog de website van www.beleeffriesland.nl raadplegen.