Wandelen in Bargerveen

Wandelen in Bargerveen.

Drenthe is een van de populairste wandelprovincies van ons land. Niet voor niets, want de provincie van veen en hunebedden is prachtig en relatief rustig. Wilt u zelf eens kennis maken met een van de mooiste gebieden van Drenthe, het Bargerveen? Kom dan snel eens langs! In de buurt zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden, van campings tot Center Parcs de Huttenheugte. Deze laatste is nu extra voordelig te reserveren met een actiecode. Zo overnacht u in een comfortabele cottage met alles erop en eraan, terwijl u binnen een mum van tijd in het veen staat.


Het Bargerveen ligt in de gemeente Emmen en bestaat grotendeels uit hoogveen. In 1992 werd er gestopt met de vervening van dit gebied en werd het een natuurreservaat. Het beheer van dit gebied is erop gericht om weer levend hoogveen te laten ontstaan, waardoor het weer een glooiend mozaïek wordt van ruggen en slenken. Langzaam maar zeker treedt dit op, waardoor het Bargerveen inmiddels een prachtig wandelgebied geworden is.  Het Bargerveen is een van de laatste restanten van het vroegere Bourtangermoeras. Dit moeras besloeg ooit zo’n 3000 vierkante kilometer in Oost-Drenthe, Oost-Groningen en Emsland. Sinds de Middeleeuwen is het moeras ontgonnen, waardoor er nu  nog maar kleine restanten over zijn. Het Bargerveen, zo’n 2100 hectare, is het enige overgebleven stuk van enige omvang. Het is dan ook een beschermd natuurgebied van Staatsbosbeheer. Tegenwoordig werken er dus geen veenarbeiders meer in het Bargerveen, maar is het een paradijs voor vlinders, libellen, bijzondere planten als orchideeën en meer dan 2000 vogelsoorten.

wandelen in Bargerveen

wandelen in Bargerveen

De inwoners van het voormalige arbeidersdorp Weiteveen, midden in het veengebied, hebben een Veenloopcentrum ingericht, want tevens dient als startpunt voor diverse wandelingen. U kunt hier zelfstandig het natuurgebied ontdekken en beleven, door een wandeling van Staatsbosbeheer te wandelen. Dit zijn prachtige wandelingen door het gebied, waarbij u kans maakt om bijzondere diersoorten als adders, velduilen en de blauwe kiekendief te spotten. De wandelingen zijn gratis te downloaden op de website van Staatsbosbeheer, maar het is ook mogelijk om de paaltjes te volgen.

Het is echter ook mogelijk om vanaf het Veenloopcentrum Weiteveen mee te gaan op een Veenlooptocht. Hierbij maakt u, onder begeleiding van een gids, een wandeling recht door het veen. U leert alles over verborgen cultuurschatten en het steken van turf en maakt kennis met de dappere pioniers die hier ooit begonnen. Neem ook een kijkje bij de tentoonstelling in het Veenloopcentrum. Hier ontdekt u meer over de geschiedenis van het dorp Weiteveen, wat sinds de vondst van een gestolen tabernakel in 1925 een Rooms-Katholiek dorp is, compleet met zusterhuis.

Nog geen reacties.

Geef een reactie