Wandelknooppunten Hoe en wat?

Wandelknooppunten.eu is dè website voor wandelaars. Hier vindt u alles over wandelen via het wandelnetwerk, welke wandelkaarten met of zonder wandelknooppunten er beschikbaar zijn, gratis wandelroutes, wetenswaardigheden, nieuws en meer.wandelknooppunten

Wat zijn wandelknooppunten?

Het wandelnetwerk is ontstaan nadat met groot succes in België en Nederland het fietsknooppunten netwerk is geïmplementeerd. In België en Nederland verrijzen mondjesmaat de wandelnetwerken. Elke provincie ontwikkelt zijn eigen wandelnetwerk en zorgt dat deze aansluit op de naburige wandelnetwerken. De wijze waarop de wandelknooppunten worden ingedeeld en langs welke wandelroutes de wandelknooppunten worden geplaatst wordt door de provincie zelf bepaald. Doorgaans stellen zij een groep wandelaars samen welke de omgeving goed kent. Deze groep is verantwoordelijk voor de plaatsing en het onderhoud van het wandelnetwerk en de bordjes en paaltjes.

Het verschil tussen wandelknooppunten en fietsknooppunten is op dit moment behoorlijk groot. Bij fietsknooppunten fiets je op elk fietsnetwerk van knooppunt naar knooppunt waarbij je steeds zelf je route samenstelt. Bij wandelknooppunten is het wandelnetwerk soms opgebouwd uit knooppunten waarbij je zelf de wandelroute bepaalt, maar regelmatig is het wandelnetwerk opgebouwd uit kant-en-klare wandelroutes met een vast startpunt. Bij dit laatste type wandelnetwerk kun je eigenlijk niet echt spreken van wandelknooppunten, maar meer van aaneengeknoopte wandelroutes. Wel kan je doorgaans van de ene wandelroute op de andere overstappen op een kruispunt van de wandelroutes. Dit worden ook wandelknooppunten genoemd.

Alle wandelknooppunten en wandelnetwerken van NederlandAlle wandelnetwerken Nederland

Wandelknooppunten.eu heeft alle wandelnetwerken en wandelknooppunten van Nederland in kaart gebracht. Bij het ontstaan van nieuwe wandelnetwerken zorgen we dat het overzicht steeds gecompleteerd wordt. Klik op Alle wandelnetwerken Nederland voor een volledig up-to-date overzicht van de wandelknooppunten/ wandelnetwerken van Nederland.

Voor nagenoeg alle wandelnetwerken zijn wandelkaarten beschikbaar en verkrijgbaar. Via www.wandelenwebwinkel.nl worden de beschikbare wandelkaarten van alle leveranciers en regio’s aangeboden. Voor sommige wandelnetwerken is kaartmateriaal enkel digitaal beschikbaar.

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Laat het graag via de knop Contact weten. Alvast bedankt voor alle reacties.