GPS Wandelen. Hoe en wat?

GPS Wandelen.

Wat is GPS wandelen?

gps wandelen

GPS wandelen is de nieuwerwetse vorm van wandelen met een kompas. GPS, of Global Positioning System, is een systeem wat uw positie bepaalt aan de hand van satellieten welke in een baan om de aarde draaien. Deze wisselen signalen uit met het GPS apparaat en zo kun je nauwkeurig bepalen waar je bent. GPS wandelen doet wat avontuurlijk aan en heeft iets spannends. Dat is het eigenlijk ook. Maar wel leuk. Lees hier meer over GPS wandelen. We zetten wat tips uiteen en geven informatie over GPS wandelen, de apparatuur en gratis wandelroutes of GPS tracks.

GPS wandelen met een GPS navigator of gewoon met mijn smartphone?

Als je geïnteresseerd bent in GPS wandelen en je hebt al een smartphone, dan kan je deze prima gebruiken om een GPS wandeling mee te maken. Let wel op een aantal zaken. Het gebruik, ofwel de software, de bescherming tegen de elementen en het stroomverbruik.

Apps

Bij een GPS navigator welke speciaal voor het wandelen gemaakt is, is de GPS software al geïnstalleerd. Je kunt de waypoint invoeren en wandelen maar. De smartphone kan alleen via GPS bepalen wat je locatie is. Je kunt er nog geen wandeling mee uitstippelen. Je kunt wel via je app-store (itunes of android play store) een applicatie downloaden om je smartphone geschikt te maken voor GPS wandelen. Bekende apps zijn Viewranger en EveryTrail. Je kunt deze gratis downloaden en installeren. Je kunt met deze apps je eigen wandelroute uitstippelen en lopen met je smartphone als begeleiding. Je kunt de route na afloop terughalen en eventueel delen met anderen of opslaan voor een volgende keer.

gps wandelenKwetsbaarheid

Je smartphone is in beginsel niet gemaakt om te gebruiken voor GPS wandelen. Hij is dan ook niet erg goed opgewassen tegen de elementen waar een GPS navigator dat doorgaans wel is. Je zult je smartphone moeten beschermen tegen vocht en schokken waarbij je hem toch goed kunt aflezen/ afluisteren en bedienen. Er is een keur aan beschermingsmiddelen te krijgen voor smartphones en tablets. Zorg ervoor dat je je goed laat voorlichten over de performance van het hoesje dat je wilt kopen onder de omstandigheden waar je het voor wilt gebruiken; het GPS wandelen. Een merk dat erg goed is is Lifeproof. Wel een behoorlijke prijs, maar dan heb je wel wat.

Stroomverbruik

Bij het GPS wandelen met je smartphone heeft je smartphone constant contact met satellieten en daarnaast is het scherm constant aan om de kaart weer te geven. Dit kost behoorlijk stroom voor een gemiddelde smartphone. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je een GPS wandeling plant. Je kunt ook een extra stroombron meenemen voor je smartphone. Je kunt niet zomaar een paar penlites in je smartphone steken dus zorg dat je de juiste stroombron aanschaft welke bij je smartphone hoort. Zoek op de term “powerbank” eventueel in combinatie met “smartphone”.

GPS wandelen met wandelknooppunten of GPS tracks?

Van oudsher moest je voor GPS wandelen een route samenstellen van zogenaamde waypoints. Een waypoint is een kruispunt van een lengte- en breedtegraad. Met andere woorden: ergens op de kaart zet je een punt, je GPS navigator onthoudt dit punt. Door deze punten aan elkaar te koppelen krijg je een wandelroute. De uitdaging is natuurlijk om deze waypoint te zetten op de juiste plaats. Is het goed begaanbaar voor de wandelaar? Is het een interessant punt? Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel GPS tracks of GPS wandelingen kant-en-klaar te downloaden voor je GPS. Je kunt je eigen GPS track ook delen met anderen. Aan de andere kant blijft het toch een gedoe. Je kunt tegenwoordig ook GPS wandelen via de wandelknooppunten. Voor de fietser was dit al langer beschikbaar; apps voor het fietsknooppunten netwerk. GPS wandelen via de wandelknooppunten wordt steeds meer gemeengoed. Het makkelijkst is het voor de smartphone omdat daar kant-en-klare apps voor te downloaden zijn. In deze apps zijn de wandelknooppunten al voorgeprogrammeerd. Je hoeft alleen maar de punten aan te klikken en je hebt een route. Het fijne is ook dat je altijd zeker weet dat je de mooiste en best begaanbare plekken in je route tegenkomt. Dit hebben de ontwikkelaars van het wandelnetwerk al voor je uitgezocht.


GPS wandelen ten opzichte van een wandelkaart.

Wat als je je afvraagt of dat GPS wandelen überhaupt wat voor je is, en je liever een oude vertrouwde papieren wandelkaart mee zou willen nemen. Het gaat hier niet om goed of fout. Een wandelkaart is nog altijd een stukje zekerheid in handen. Je weet zeker dat de batterij niet leeg raakt of dat de verbinding met de satellieten niet weg zal vallen. Je kunt flexibel wandelen door de route te verlengen of juist in te korten. Wat is er mis met een kaart? Niets.

GPS wandelen is misschien soms wat meer “hoofdpijn” dan een papieren wandelkaart, maar 1 ding staat vast. Je hebt met GPS wandelen een oneindig scala aan wandelroutes tot je beschikking. Je kunt zelf creatief plannen, van anderen een route proberen, jouw routes met anderen delen. Het geeft een andere dimensie aan het wandelen.

Vond je dit artikel nuttig? Of juist niet? Heb je vragen of opmerkingen? Laat het even weten via een berichtje onderaan de pagina.

3 Responses to GPS Wandelen. Hoe en wat?

  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /customers/e/9/4/wandelknooppunten.eu/httpd.www/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /customers/e/9/4/wandelknooppunten.eu/httpd.www/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /customers/e/9/4/wandelknooppunten.eu/httpd.www/wp-includes/class-walker-comment.php(179): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /customers/e/9/4/wandelknooppunten.eu/httpd.www/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /customers/e/9/4/wandelknooppunten.eu/httpd.www/wp-includes/class-walker-comment.php(139): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /customers/e/9/4/wandelknooppunten.eu/httpd.www/wp-includes/class-wp-walker.php(387): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /customers/e/9/4/wandelknooppunten.eu/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2174): Walker->paged_w in /customers/e/9/4/wandelknooppunten.eu/httpd.www/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php on line 63